Het nieuwe Panerai Radiomir Eilean duikhorloge in beperkte oplage

Nu voegt Panerai het design-DNA van Radiomir samen met een ander belangrijk hoofdstuk in het verhaal van het merk. De Radiomir Eilean brengt de kenmerkende elementen van de militaire polshorlogecollectie van het merk uit 1936 en de banden met de maritieme industrie samen. Het nieuwe 45 mm-model is vernoemd naar een jacht dat in hetzelfde jaar werd gebouwd en heeft een kast van gepatineerd staal. Het belooft alle kenmerken van het bekende Radiomir-horloge, maar is verrijkt met enkele belangrijke verwijzingen naar de zeilboot en zijn decennialange levensduur op de zeeën van Europa en het Caribisch gebied.

De geboorte van wijzerplaat lume
Ten tijde van het eerste Radiomir-horloge leverde Panerai al duikhorloges, kompassen en dieptemeters aan de Koninklijke Italiaanse Marine. Dit leesbare duikhorloge verscheen toen – een in opdracht gemaakt uurwerk met uniek gloeiende indexen en wijzers gemaakt van een van Panerai’s gepatenteerde verbindingen. Het op radium gebaseerde poeder, dat de wijzerplaat licht geeft in de meest sombere diepten, werd in 1916 gepatenteerd door Guido Panerai – de kleinzoon van de oprichter van het bedrijf, Giovanni Panerai. De Radium-pasta was een zelf-luminescerende verbinding die ’s nachts rijk zou gloeien, waardoor het een belangrijk element werd dat werd gebruikt bij de productie van militaire replica tag heuer horloges door Panerai.

De Panerai Radiomir, die net op tijd voor de Tweede Wereldoorlog werd uitgegeven, had een kussenvormige stalen kast die was bevestigd aan een stevige leren band dankzij een set draadogen die direct op de kast waren gelast. Het Radiomir-horloge, hoewel aanvankelijk niet beschikbaar voor burgers, heeft sindsdien meer dan 80 jaar succes gehad, het op Radium gebaseerde lume is nu vervangen door een veel veiliger, niet-radioactief, lichtgevend materiaal. Sinds het prototype heeft de Radiomir zeker vooruitgang geboekt met betrekking tot Panerai’s productietechnieken (het merk ging verder met het maken van kasten gemaakt van een enkel blok staal vanaf de jaren 1940), maar is heel weinig afgedwaald van zijn roots.

Eilean vaart weer
De nieuwe limited edition Radiomir Eilean kantelt zijn spreekwoordelijke hoed naar de 70-voet ketch ontworpen door botenbouwers en Schotse staalhandelaren, William Fife & Son in Fairlie. Het jacht uit 1936 was bekleed met een prachtig teakdek dat nu wordt weerspiegeld in de wijzerplaat van het nieuwe Radiomir-horloge. Haar waterlijnen waren geïnspireerd op J-Klasse jachten die deelnamen aan de America’s Cup in de jaren ’30. Voordat ze zwaar beschadigd raakte, had ze over de Balearen gevaren en verscheen ze zelfs in de videoclip van Duran Duran’s hit uit 1982, “Rio”.

Nadat ze voor de kust van Portugal in aanvaring kwam met een veerboot, zonk ze naar de bodem van de Engelse haven. Als een glinsterend stukje lume op de wijzerplaat van een Radiomir-horloge, werd Eilean gespot onder de duistere diepten van de zee en in 2006 opgebaggerd voor een drie jaar durend restauratieproces gecoördineerd door Panerai’s CEO, Bonati. Een team van bekwame werklieden is erin geslaagd om 60% van Eilean’s originele planken nieuw leven in te blazen, samen met haar bel, anker en wiel. Ze komt deze maand aan in Portofino als onderdeel van een viering van Italianità, die samenvalt met de release van het nieuwe Panerai Radiomir Eilean horloges replica.

Het nieuwe Panerai Radiomir Eilean horloge
Trouw aan het uiterlijk van eerdere modellen, is het ontwerp van de Radiomir weinig veranderd voor de release van dit nieuwe limited edition-uurwerk. Het heeft dezelfde kussenvormige kast en draadschoenen en wordt aangedreven door een handopwindbaar uurwerk. Het materiaal van gepatineerd staal dat voor de kast van het Radiomir Eilean-horloge werd gebruikt, werd gekozen vanwege de warmere, zachtere, glinsterende glans die goed aansluit bij de gouden afwerking in vintage-stijl die te zien is op de centrale uren- en minutenwijzers van de wijzerplaat. Deze wijzers, evenals de cijfers die worden onthuld door Panerai’s kenmerkende sandwich-wijzerplaat, zijn behandeld met Super-LumiNova-materiaal en komen ’s nachts echt tot leven. De wijzerplaatelementen verspreiden een rijke groene gloed door een glazen voorkant die is gemaakt van krasbestendig en antireflecterend saffierglas. Overdag kunnen de op teakdek geïnspireerde strepen over het oppervlak van de weelderige bruine wijzerplaat van het model volledig worden gewaardeerd.

Het Radiomir Eilean horloge is zichtbaar vanuit elke hoek en toont een aantal nautisch geïnspireerde ontwerpreferenties. Het nummer waartoe het horloge is beperkt 449, is een directe verwijzing naar het zeilnummer van het jacht. Het unieke nummer is ook gegraveerd in de mat afgewerkte, gepatineerde roestvrijstalen kast, die 100 meter waterbestendig is. De achterkant van de kast is ook gegraveerd met een directe verwijzing naar de details op de giek van de boot, met de woorden “Eilean 1936”. De referentie is omgeven door zeiltouw en de naam Panerai Radiomir. De romp van de boot is versierd met een drakenembleem dat ook aan de linkerkant van de Radiomir-kast wordt weerspiegeld.

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.